8. Revija ESTA, prvonagrajencev komornih skupin TEMSIG 2023, 17.30 v Dvorani Julija Betetta

Klavirski trio GŠ Postojna

  • Zarja Flere, violina
  • Ela Mikulčič, violončelo
  • Gabrijela Benec, klavir

Č. Šedlbauer: Štiri miniature za klavirski trio

  •      Allegretto
  •      Andante religioso
  •     Tempo di Marcia

P. Martin: Rumba in Paso Doble

Mentorica: Špela Tavčar

Trio Divertimento GŠ Celje

  • Ana Krošl, violina
  • Ema Kramer, violina
  • Anamarija Prepadnik, violina

Nenad Firšt: Ragtime

Mentorica: Alenka Firšt

Godalni kvartet Opifex, AG Ljubljana

  • Nikola Pajanović, violina
  • Laura de Wolff, violina
  • Rebeka Skok, viola
  • Sara Čano, violončelo

K. Penderecki: Godalni kvartet st. 3, “Listi iz nenapisanega dnevnika”

Mentor: prof. Emile Samama Cantor

Predstavitev Colourstrings s prof. Géza Szilvay-jem

Spoštovani slovenski kolegi,

Zahvaljujem se in zelo cenim prijazno povabilo, da skupaj z vami proslavim obletnico ESTA Slovenija. Upam in se nameravam potruditi, da bodo načrtovane delavnice dale praktične in koristne pedagoške informacije za vse udeležence. Moje delavnice so v prvi vrsti namenjene učencem violine/viole, učiteljem, pedagogom, vendar ne bi smele biti brez vrednosti za violončeliste ali kontrabasiste. Pridite s svojim inštrumentom in poskusite prenesti pedagoško gradivo, prvotno zasnovano za violino/violo, na svoj inštrument.

Géza Szilvay

Program srečanja

Registracija udeležencev, 8.30, predverje

Delavnica 1, 9.00-10.30 v Kuretovi dvorani

Oštevilčen pizzicato
Razvijanje drže violine in loka, samostojnih prstov leve roke, osnovnih gibov obeh rok brez intonacijske obremenitve, s pomočjo leve roke »oštevilčenega pizzicata« in vodenega loka.

Delavnica 2, 10.45-12.15
Naravni flaggioleti
Sistematična uporaba naravnih flaggioletov bo uvedla prvo lego, ohranila optimalno intonacijo, pripravila prste na ustavljanje gibov, spodbudila k obvladovanju celotne ubiralke in pospešila posamezno gibanje loka.

Delavnica 3, 13.45-15.15
Postavljanje prstov
Postavitev prsta z minimalno, a zadostno uporabo sile. Razvijanje notranjega posluha za vodenje in nadzor popolne intonacije. Uporaba premičnega “DO” (relativna solmizacija) za uvedbo prihodnjih prstnih vzorcev.

Delavnica 4, 15.30-17.00
Branje osredotočeno na otroka
Standardni notni sistem črtovij se doseže postopoma, skoraj neopazno. Sprva se sploh ne začne, nato uvede enovrstične in dvovrstične črtovje, nato dvovrstični sistem, nadgrajen znotraj petvrstičnega črtovja, in nazadnje celotno petvrstično črtovje. Barve, vizualne upodobitve in poenostavljeni sistemi črtovij niso nikoli v nasprotju z običajnim standardnim zapisom.

Naših 25. let ESTA Slovenija

ESTA Slovenija je na svoji 25. letnici delovanja v sodelovanju z Akademijo za glasbo UL gostila uglednega profesorja in predsednika mednarodne ESTA Géza Szilvay-ja. Prof. Szilvay je pri nas prvič celovito predstavil didaktično metodo pouka godal Colourstrings.
Brezplačna delavnica in predavanje Prof. Szilvay-ja je bilo izvedeno v štirih delih s pričetkom ob 9.00 in trajanju 8 šolskih ur v Kuretovi dvorani. Sledila je Revija ESTA, prvonagrajencev komornih skupin TEMSIG 2023 v dvorani Julija Betetta. Praznovanje se je zaključilo z družabnim druženjem vseh članom z prof. Gezo Szilvayem v bližnjem Antique hotelu. Na neformalnem srečanju so za izjemen ”Etno-Folk-Jazz-Classic” program poskrbele članice Fiddle Gang pod mentorstvom Bojana Cvetrežnika. Kristian Kolman, predsednik ESTA Slovenija